Клуб на паникьорите в България "Бялата лястовица"

Д-р Атанас Михайлов за пристъпите на паника

За справянето с проблема първата стъпка е осъзнаването му. А втората, третата и всички следващи изискват последователност и лечение.

Добре е да се научим да овладяваме пристъпа само с контрол на дишането. Има билкови комбинации и хомеопатични средства, които успокояват и потискат тревожността. Така без силни лекарства може да се справим със ситуацията.

Типичната картина при паническа атака е изтръпване на ръка, на уста, в гърлото сякаш засяда топка, която задушава до прималяване.

Какво се случва обаче на практика? Дишането се учестява и става по-дълбоко. Това води до бързо алкализиране на кръвта, а скритите гърчове стават явни. Болезненият гърч, известен в медицината с названието тетания, е съпроводен със свръхвъзбудимост на мускулите и на нервите в резултат на намалено количество на извънклетъчния калций. Така че спешната помощ в тези състояния идва с контрол на дишането. Когато съзнателно задържаме дъха, количеството на въглеродния диоксид в кръвта се повишава. С това става подкиселяването и то е достатъчно да спре пристъпа и спазмите.

Тези състояния са свързани и с недостиг на магнезий, който би трябвало да си набавим с храната. По една или друга причина той не достига или не се усвоява пълноценно. Затова трябва да пием допълнително количество. Достатъчно е да вземаме по 2 – 3 г дневно английска сол. Другият вариант е да пием редовно Магнерот – 2 – 3 пъти по една таблетка.

Терорът на големия град

Животът в големия град е сериозно изпитание за нервите. Всичко притиска и притеснява човек – тесните пространства, в които сме принудени да живеем, шумът наоколо, транспортът, непрекъснатото бързане за някъде и дефицитът на време. Проучвания сочат, че гражданите живеят на 3 – 4 пъти по-малко пространство от оптималното. Освен това те в голяма степен са лишени от успокояващото въздействие на зелените планини и просторни ливади, от песента на птиците и ромона на реките... Решението е просто. Колко е възможно по-често човек да бяга сред природата. Да си измисли хоби – да гледа цветя в градината, да ходи на риболов или просто да се разхожда повече в планината.

Кантарион и риган отпускат нервите

Жълтият кантарион има мощен антидепресивен ефект, а депресиите вървят ръка за ръка с фобиите. Затова чаят е пръв помощник, без странични нежелани ефекти. Той се приготвя, като 3 супени лъжици от билката се запарват 15 минути в литър вряла вода. Чаят се прецежда и изпива през деня. Подобрение от жълтия кантарион се очаква след около две седмици. Употребата да продължи не по-малко от 5 – 6 седмици.

Друг вариант е комбинираният билков чай. Смесват се равни количества (например по 50 грама) риган, маточина, мащерка, мента, стръкове лечебна иглика. Разбъркват се добре и от сместа се вземат 2 супени лъжици. Те се запарват за 10 минути в половин литър вода. Чаят се прецежда и изпива на 3 – 4 порции през деня.

 
Източник: д-р Атанас Михайлов, monitor.bg
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
Попълнете кода:
 

Ели

А има ли вариант жълтият кантарион да засили пристъпите на паника и тревожност?

Христо

Знаете ли приятели, историята ми беше такава, че преди да започна да пия водорасли Афа, още от малък много се страхувах да оставам сам. И обикновено през лятото към 18:00 ч. от силен страх усещах, че стомаха ми се свиваше на топка и много трудно може
 
ОТКЪС ОТ КНИГАТА

ПРЕПОРЪЧАНО

anypet

Мила моя виртуална Приятелко ПЕТЯ,
Много те обичам за смелостта, която си проявила да напишеш тази книга и искам толкова много неща да споделя с теб! Веднага на следващия ден след прочита на страничките при мен се получи промяна; малка - ама промяна.
И малко съм ти ядосана, че е...толкова кратка тази полезна Книга! Исках още и още и още!!! Изчетох - не! Изгълтах твоята Книга за 2 часа в една нощ, а в момента книжката постоянно е с мен в дамската ми чанта, дори, когато сменям чантите - като за кураж. Заедно с хомеопатични лекарства, защото съм хипохондричка и все очаквам "да се случи" и се "подсигурявам", "ако се случи па".

Norum

Здравей Петя!Днес се регистрирах във форума-Norum съм!Преди 2 месеца си поръчах книжката ти-тя преобърна цялия ми свят!С пр. и агорафобия съм от 4 години и за първи път откакто я прочетох нямах панически атаки цели 40 дни.Невероятно!Не бих могла да ти опиша колко съм ти благодарна за това.Агорафобията не престава да ме мъчи,но в книжката открих техники с които преодолявам нещата много по-лесно.Тя стои до леглото ми и я препрочитам постоянно.Изключително ценна е за такива като нас.Друг определено не може да ни разбере!Всичко е описано много точно и на място.Препоръчвам горещо книгата на всички със пр. и друг вид тревожни разтройства.За съжаление аз все още употребявам антидепресанти, но с тази книжка в ръка, вече си намалих дозата на половина и съм на път да ги откажа.Да бъда себе си напълно свободна от химия и тъй наречени патерици.Благодаря ти за всичко!

Scorpi

Книгата ми даде един страничен поглед върху собствените ми преживявания - видях се отстрани. Още в първите редове ми беше трудно да продължа - просто ме заливаха вълни, съпреживявах и си спомнях, сякаш всичко го изживях отново, на бързи обороти, настръхнах, треперих и изпитах много усещания. Беше нещо средно между вълнение и страх, радост и болка. Всичко ми се сля и просто избухна. Не беше толкова от написаното, колкото от самата мен. От това което ми се случва тайно вътре през цялото време... Как е възможно толкова да си приличаме всички - като близнаци по душа сме? ... Вече мога да кажа, че те познавам Петя. Както и ти мен.