Клуб на паникьорите в България "Бялата лястовица"

Кои са начините за справяне с паническото разстройство?

Когато те връхлети първата паник атака – няма как да не се запиташ какво се случва с теб и най-естествената и нормална реакция е да си помислиш, че нещо не е както трябва с теб, в смисъл, че вероятно страдаш от някаква извънредно тежка болест. Започва се дълго обикаляне по доктори, проверка на всички симптоми поотделно, по няколко пъти. Няма как да не отбележа, че страдащите от паническо разстройство масово страдат и от хипохондрия – страх от болести, което е напълно обяснимо, тъй като всеки доктор ни казва, че сме напълно здрави, а ние не се чувстваме в никакъв случай така – и продължаваме отново, и отново да търсим причина за своето състояние. Мозъкът ни отказва да приеме и разбере как е възможно нищо да ни няма, а да се чувстваме толкова зле. Като се уверим, че вероятно това, което се случва няма физическа причина, а най-вероятно е психологическа се решаваме да се срещнем с психотерапевт, като повечето от тях директно изписват антидепресанти. Не отричам ползата от тях. Когато човек е в много тежко състояние и не може да функционира и да живее нормално по никакъв друг начин – тогава съм склонна да допусна, че антидепресантите ще са полезни – поне докато се стабилизира този Човек. Винаги казвам на хората, които приемат антидепресанти да не се обвиняват, че го правят, но да го правят с ясното съзнание, че е нужно да работят върху себе си през това време, когато хапчетата приспиват симптомите им. Не ми е приятно, че все още много доктори пристъпват директно към изписване на лекарства, а много често тези хора имат преди всичко нужда някой да поговори с тях. Когнитивно-поведенческата терапия от друга страна, доколкото съм информирана, дава най-добрите резултати. Някои хора прибягват до комбинация от тези два начина за справяне с паническото разстройство. Всеки сам е нужно да прецени от какво точно има нужда, от кое точно има най-голяма полза. Без да отричам и двата варианта за справяне искам само да кажа едно – ако Човекът, който страда от паническо разстройство не осъзнае всъщност причината за появата на паническото разстройство в Живота му и осъзнато да реши да се промени, защото точно заради това идва паническото разстройство при нас – защото имаме драстична нужда вече от Промяна – т.е. ако самият Човек не реши, че трябва да работи в тази посока, да се въоръжи с търпение, Вяра, че нещата са повече от това, което ние виждаме, усърдие и постоянство – нито един от двата варианта за лечение няма да проработят. Няма лечение за паническото разстройство, тъй като това не е болест. Това е състояние – няма да се уморя да го повтарям.

* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
Попълнете кода:
 
 
ОТКЪС ОТ КНИГАТА

ПРЕПОРЪЧАНО

anypet

Мила моя виртуална Приятелко ПЕТЯ,
Много те обичам за смелостта, която си проявила да напишеш тази книга и искам толкова много неща да споделя с теб! Веднага на следващия ден след прочита на страничките при мен се получи промяна; малка - ама промяна.
И малко съм ти ядосана, че е...толкова кратка тази полезна Книга! Исках още и още и още!!! Изчетох - не! Изгълтах твоята Книга за 2 часа в една нощ, а в момента книжката постоянно е с мен в дамската ми чанта, дори, когато сменям чантите - като за кураж. Заедно с хомеопатични лекарства, защото съм хипохондричка и все очаквам "да се случи" и се "подсигурявам", "ако се случи па".

Norum

Здравей Петя!Днес се регистрирах във форума-Norum съм!Преди 2 месеца си поръчах книжката ти-тя преобърна цялия ми свят!С пр. и агорафобия съм от 4 години и за първи път откакто я прочетох нямах панически атаки цели 40 дни.Невероятно!Не бих могла да ти опиша колко съм ти благодарна за това.Агорафобията не престава да ме мъчи,но в книжката открих техники с които преодолявам нещата много по-лесно.Тя стои до леглото ми и я препрочитам постоянно.Изключително ценна е за такива като нас.Друг определено не може да ни разбере!Всичко е описано много точно и на място.Препоръчвам горещо книгата на всички със пр. и друг вид тревожни разтройства.За съжаление аз все още употребявам антидепресанти, но с тази книжка в ръка, вече си намалих дозата на половина и съм на път да ги откажа.Да бъда себе си напълно свободна от химия и тъй наречени патерици.Благодаря ти за всичко!

Scorpi

Книгата ми даде един страничен поглед върху собствените ми преживявания - видях се отстрани. Още в първите редове ми беше трудно да продължа - просто ме заливаха вълни, съпреживявах и си спомнях, сякаш всичко го изживях отново, на бързи обороти, настръхнах, треперих и изпитах много усещания. Беше нещо средно между вълнение и страх, радост и болка. Всичко ми се сля и просто избухна. Не беше толкова от написаното, колкото от самата мен. От това което ми се случва тайно вътре през цялото време... Как е възможно толкова да си приличаме всички - като близнаци по душа сме? ... Вече мога да кажа, че те познавам Петя. Както и ти мен.