Клуб на паникьорите в България "Бялата лястовица"

Как да се справим със стреса

Как бихме могли да се справим или поне да редуцираме стреса в Живота си...


Първо, научете се да го разпознавате:


Симптомите на стреса, или по-точно на дистреса, включват умствени, социални и физически проявления. Те от своя страна включват чувство за изтощение, загуба на апетита или повишен такъв, главоболие, чест плач, безсъние или пък обратното – успиване. Усещане за постоянна заплаха от най-разнообразни източници, раздразнителност или апатия също могат да съпътстват стреса. Избягването на тези индикации чрез алкохол, наркотици или друго компулсивно поведение не прави нищо друго, освен да задълбочава проблема.
Ако чувствате, че стресът влияе в голяма степен върху Живота ви, то вероятно ще ви е полезно да прочетете тази статия.


Ето няколко прости съвета как да се справим:
 

Вгледайте се по-внимателно!

Вижте дали действително не бихте да промените нещо в ситуацията, която ви напряга или в Живота си. Задайте си въпроса: Ако не вярвах, че е невъзможно – какво точно бих променил/а в Живота си?! Тази яснота ще определи до голяма степен как ще се справяте оттук насетне. Ако колегата, който е съсед по бюра в службата ви дразни – просто помислете дали няма начин да се отдалечите от него. Понякога нещо дребно помага много. За хората, които са с по-сериозни „дразнители”, такива, които не могат просто да се „извадят” от Живота препоръчвам да преосмислят себе си и своето отношение към тях. Това е единственият начин, за да успеем да се запазим в такива ситуации. А и може да приложите някои от нещата, написани по-долу. Те също ще ви помогнат.

Поставяйте си задачи умерено и познавайте своите граници.

Премахнете някои „трябва” в Живота си – това със сигурност ще помогне да намалите претоварването и ще редуцира напрежението. Зная, че тази задача е изключително трудна, но си струва и е от ключово значение, за да се чувствате отново ... балансирани..., отново хора. Започнете с премахването на някое лесно „трябва”. Отделете време, за да определите приоритетите и се придържайте към тях. Когато е нужно да се изпълняват хиляди задачи, както на една майка например й се налага, това е от изключителна важност и е ключът към спокойната съвест и съзнание. Всеки човек има различни „трябва”, но за всеки, който съумее да ги редуцира – това носи един и същ резултат: повече време за себе си и за това, което обичаме НИЕ да правим. А това на свой ред носи... радост в Живота ни.

Поддържайте добро физическо и емоционално състояние.

Медитация, дихателни упражнения и техники са доказали огромната си ефективност по повод редуцирането на стреса. Но вас може да ви релаксира друго нещо – например бокса или пък народните танци, рисуване, писане на стихове, работа в градината, грижа за домашния любимец. Всичко, което съумее да измести негативните мисли от главата ви – е правилното решение. Правете го често и скоро лесно ще съумявате да отхвърляте негативните мисли, а позитивното отношение ще се е превърнало в навик, в част от характера ви.

Избирайте внимателно думите, които използвате в речта си.

Не е нужно вероятно да напомняме, че това, което мислим за себе си... Това, което говорим за себе си ни влияе пряко... Върху нашето физическо състояние, върху нашето емоционално състояние... Върху целия ни Живот!!! Внимателно използвайте думите, защото тяхната енергия има възможност да ни извиси, но може и да ни „закопае”. И вярвате или не – това никак не е пресилено. Не използвайте думи с отрицателен заряд. Защо не опитаме вместо „мразя” да кажем просто, че не харесваме някого?! А колко би било добре вместо проблем – да видим възможността, която ситуацията ни предоставя, за да развием себе си... Да направим себе си по-добри... Търсете алтернативите не само в думите, които използвате... Търсете алтернативни варианти, бъдете гъвкави, гледайте извън рамката, която ви е предоставена от обкръжението ви, за да съумеете да изживеете не нечий чужд, а имено своя Живот.

Правете добро и мислете позитивно.


Правенето на добро носи енергията и действа като инжекция адреналин в спрялото да бие сърце. Няма нищо по-съграждащо, нищо по-възстановяващо за изтормозените от ежедневието ни души от това да помогнеш на някого. Когато помагаме на някого не правим добро само на него. На първо място – правим добро и на себе си. Това е напълно егоистично начиние, но е едно от малкото такива, които носят огромно облекчение на нашите собствени страдания. Така че нека мисълта „как да получа” бъде заменена от „как да дам”, т.е. „как да помогна?!”. Чистосърдечно дадената помощ генерира ендорфини, които ни карат да се чувстваме страхотно. Като даваме повече, самите ние намираме по-лесно своя път, своя начин да се чувстваме значими и удовлетворени от Живота си. А и когато се фокусираме върху даването ще спрем да се фокусираме върху това, което не получавате в своя ден. И на последно място, нека не забравяме, че каквото даваме днес – това и ще получим утре.


Спете достатъчно.


Липсата на достатъчно и качествен сън само утежнява нещата. Старайте се да не спите в прекалено топли помещения и намерете баланса. Недостатъчния сън ще ви причини неудобства, но и прекаленото спане ще доведе до дискомфорт.


Инвестирайте повече време в самите себе си.


Старайте се да правите всеки ден по нещо за себе си. Само и единствено за себе си. Превърнете го в свой навик! Това е от изключителна важност, тъй като всичко започва от нас. Ако ние се уважаваме – то и останалите ще ни уважават. Ако се обичаме, ще ни обичат. Толкова е просто.


Уважавайте тялото си и се хранете осъзнато.


Не мислете, че тялото ви ще позволи да издевателствате над него твърде дълго време. Грижете се за него. Информирайте се за това как да се храните здравословно и го приложете на практика. Пийте достатъчно вода. Приемайте хранителни добавки.

И накрая, ако нищо от написаното не ви помага:


Опитайте да „използвате” стреса


Ако не можете да избягате от него – „използвайте” го, за да направите нещо продуктивно. Ако например ви е трудно да заспите – станете и напишете нещо, което ви вълнува. Или пък сгответе нещо вкусно за закуска на децата. Всичко, което ще ви помогне да се почувствате по-добре. В крайна сметка стресът иска да се освободи. Неправейки нищо - се обричаме само на повече страдания, отколкото е нужно да понесем.

 

* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
Попълнете кода:
 
 
ОТКЪС ОТ КНИГАТА

iHerb.com

ПРЕПОРЪЧАНО

UDEMY
Sitewide-10usd160x600
AliExpress
11 Nov Big Sale Image Banner 190 x 240