Клуб на паникьорите в България "Бялата лястовица"

Химията на цигарите

Никотин - Причина за пристрастяването. Никотинът приет с пушене поразява мозъчните клетки за 10 сек., много по-бързо от дъвчене, смъркане и дори инжектиране в крайниците.
Хартиена обвивка - Обвивката осигурява нивото на горене и количеството дим. По хартията има кръгове наричани "горивни пръстени". Хартията, както и тютюнът, съдържат титаниев окис, който нормализира горенето. Дори и минимални количества титаниев окис водят до зачервяване и подпухване на очите и кожата, кашляне и кихане.
Амоняк - Амонякът не само извежда никотин от тютюна, но и помага да се усвои от белия дроб. Самият амоняк бързо се окислява в кръвта, но опасността от поражение на кръвните клетки все още не е напълно изследвана.
Ацеталдехид Етанол C2H4O - Дори малка доза може да раздразни очите, кожата, респираторния тракт на хора и животни. Води до отлагания в бронхите.
Левулинова киселина - Тя притъпява чувствителността на респираторния тракт към дима, което подтиква към повече засмукване и по-дълбоко задържане. Води и до проникване на никотина в невроните, които са устойчиви според някои изследвания.
Катран - Колекция от 4000 химикала резултат на горенето. Тази съставка често служи да се прикрият много опасни химикали понеже е поставена като съдържание на опаковката. Лепкавата съставка на дима може да покрие като лепило всякаква повърхност около цигарата, най-опасна е в дробовете, там при редовно пушене се блокират важни съдове, полепва черна лепилообразна маса водеща до дразнене и дихателни проблеми и в повечето случай на рак.
Кадмий - Ниско съдържание, но силно токсичен и опасен метал. Уврежда бъбреците, мозъка и черния дроб, натрупва се в организма.
Тулол - Силно токсичен ароматен химикал, подсилва миризмата на дим, среща се при не добре изгорели органични вещества, дори и от ауспусите на двигателите. Широко приложение в индустриалната и битова химия, включително и за масла.
Бързо се абсорбира в кръвните клетки и се отлага в мастните тъкани, може да остане в тялото за дълго. Ползва се в медицината като успокоително, тъй като силно подтиска нервната система.
Въглероден окис - Въглеродният окис води до окисляване на кислорода в кръвта, което буквално сгъстява кръвта и предизвиква множество проблеми от треперене на крайниците, забавяне на растежа до неадекватност на нервната система. Най-видими са преките смущения в сърдечно-съдовата дейност, надебеляването и изпъкването на вените.
Цианид - Силно отровен! Води до главоболие, замаяност, слабост, гадене и повръщане. В по-големи количества и до задушаване и смърт. Разновидност на обикновения цианид е ползвана през войната в концлагерите.
Н-нитроамини - Смущават метаболизма, което се отразява и на ДНК-то. При комбинация с алкохол ефектът им се засилва.
Бензоат - Отлага се в черния дроб, свързва се с други реагенти в опасни съединения. Уврежда белия дроб и предизвиква астма и енфизем в децата на пушачите. Съдейства за развитието на левкемията.
Формалдехид - Главната му употреба е за торове, бои, дeзинфектанти, обезпаразитители, консерванти и очистващи флуиди. Причинява алергична реакция и състояние подобно на астма, главоболие, замайване, влошаване на координацията, дразнене на очите, сухо и възпалено гърло, безпокойство при сън, чувство за жажда и други заболявания.
Никел - Широко се ползва в индустрията, при неръждаемата стомана, цветните и черни сплави, монетите и алкалните батерии.
Никелът увеличава риска от рак и гастроентерологичните проблеми, води до респираторна инфекция и алергични екземи.
Полоний - 210 - Полоният е неустойчив радиоактивен елемент. Той излъчва за кратко, но бързо голяма доза алфа частици, които могат да увредят кожата. При пушенето полоният навлиза в дробовете, където липсата на предпазваща кожа, води до опасни последици за органите и кръвта.
Акролеин - Съдържа се в дима. Това е газът със специфичната тютюнева миризма и най-голямо съдържание в дима. Комбинира се с формалдехида и ацеталдехида в канцерогенен коктейл. Понякога функционира като арсеника и кадмия или като хидроцианида, унищожава космите cilia, които абсорбират токсини. Уврежда ДНК молекулите и пораженията му са като при ракови образувания в белите дробове. Пушекът съдържа до 1000 пъти повече акролеин от други вредни вещества.

Какво ще стане, ако още сега се откажете от цигарите?

След 20 минути кръвното ви налягане ще се нормализира;
След 8 часа нивото на въглеродния окис в кръвта ще намалее наполовина, а нивото на кислорода ще влезе в норма;
След 48 часа ще намалее рискът от инфаркт. Организмът ви ще се прочисти от никотина и вкусът и обонянието ви ще се възстановят;
След 72 часа ще спадне напрежението във вашите бронхи и ще се увеличи мощта на белите дробове;
След 2 седмици кръвообращението ви ще се ускори и ще продължи да се подобрява през следващите 10 седмици;
След 3-9 месеца кашлицата и проблемите с дишането ще изчезнат, тъй като ще се увеличи обемът на белите дробове с 10%;
След 1 година рискът от инфаркт ще спадне наполовина;
След 5 години вероятността да получите удар ще бъде същата като при непушач;
След 10 години вероятността да развиете рак на белите дробове ще бъде същата като при непушач.

 

Източник: http://patishta.net/, http://jim.alle.bg

 

* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
Попълнете кода:
 

Анастасия Гюдженова

Ето, ето станала съм чисто нова! :D
 
ОТКЪС ОТ КНИГАТА

iHerb.com

ПРЕПОРЪЧАНО

UDEMY
Sitewide-10usd160x600
AliExpress
11 Nov Big Sale Image Banner 190 x 240