Клуб на паникьорите в България "Бялата лястовица"

Алкално-киселинен баланс и pH на кръвта

Голямото количество животински белтъчини и киселини в храната, която приемаме като месо, риба, яйца, мляко, сирене, кашкавал и др. Води до образуване на киселини в организма, стомахът реагира като отделя също стомашна киселина, а това се получава и при консумация на кафе, алкохол, никотин, газирани напитки, кока-кола, рафинирана захар, сладкиши, шоколад, компоти, варена храна и др. Свръхпроизводството но киселини в стомаха може да се получи и в следствие на психични фактори като стрес, гняв, страх и др. В този случай тялото реагира, чрез неприятно парене в стомаха, гадене, уригване, повръщане, пот с лоша миризма, раздразнителност, отпадналост, психично неразположение. Постоянното окисляване може да предизвика хронични болести, смущения в обмяната на веществата, подагра, ревматизъм, склероза, гъбични заболявания, различни възпаления, язва, рак, остеопороза, чупливост на костите, главоболие, мигрена, ревматизъм, акне и др. Затова е необходимо да се ограничава употребата на храни и газирани напитки, които образуват свръхкиселинност в стомаха.

Човешкото тяло разполага с pH на кръвта, отразяващо съотношението между киселини и основи. Стойностите на pH (десетичен логаритъм от концентрацията на водородните йони в един разтвор) варира между 0 и 14, като 0 означава изцяло кисело състояние, а 14 изцяло алкално. 7 е неутрално състояние. Кръвта е слабоалкална със стойност на pH между 7,35 и 7,45. Ако кръвта на човека падне до или под pH 7,00 той се намира в голяма опасност. Допустимият диапазон е много малък между 7,35 и 7,45 и лесно може да се прехвърли. Тогава се нарушава равновесието между киселинност и алкалност в кръвта, а от там и в организма. Плодовете и зеленчуците в сурово състояние, преобладаващо са хранителни продукти с основнa реакция и високо съдържание на силно реактивни вещества, които се свързват със стомашната киселина, неутрализират се и се изхвърлят от организма. Най-късно до 40 годишна възраст трябва да се премине към балансирано съотношение между основните и киселинните храни, тъй като тогава започват дегенеративните процеси на стареене, които са силно повлияни от алкално-киселинния баланс на тялото. Балансираното хранене най-добре да бъде с превес на алкалните храни и е следното, като съотношение: 60 - 70 % от хранителните продукти трябва да предизвикват в организма основна реакция и 40 - 30 % да имат или да предизвикват кисела реакция. Т.е. зеленчуците и плодовете преобладават в една добре балансирана диета и ако образно една порция с храна се побере в една чиния, то 2/3 от нея трябва да бъде заета с тях и едва 1/3 със зърнени култури и месо. Млякото и млечните продукти, бидейки по-леко кисела храна или неутрална, и съдържащи ценният Ca+, биха могли да заемат малко по-голяма част от тази своеобразна диаграма, особено киселото мляко.

Ацидоза

Ацидоза е може би един от основните причинители на повечето съвременни болести, като рак, диабет, наднормено тегло, депресии, гастрит, язва и т.н. Причина за ацидозата (високо кисело ниво или ниско pH на кръвта) в нашето общество се дължи предимно на типичния начин на хранене, което е твърде висока на киселинно формиращи животински продукти храна, като месо, яйца и млечни продукти, и твърде ниско на алкално формиращи храни, като пресни зеленчуци. Освен това, ние се храним с прекалено много преработени храни като бяло брашно и захар и киселинно формиращи напитки, като кафе и безалкохолни напитки. Ние използваме твърде много лекарства, които са киселинни, използваме изкуствени химически подсладители като NutraSweet, Аспартам, които са изключително киселинни. Също би могло да бъде и водата, която пием, особенно ако е преработвана, или просто е с ниско pH. Едно от най-добрите неща, които можем да направим, за да коригираме прекалено киселинната среда на тялото е една природосъобразна, балансирана диета и нов начин на живот.

Ако киселинността ни е много висока за продължително време, трябва да се храним само с зеленчуци, плодове, да пием минерална вода с високо pH и да се откажем от бял хляб, червено месо, газирани напитки, черен чай, кафе, алкохол и захар. Лекарсвените медикаменти създават силно киселинна среда. За да си възстановим здравето трябва да приемаме 80% алкално формираща среда храни и 20% киселинно формираща среда храни. Преминаването към алкални храни трябва да става постепенно, за да няма силна реакция на организма. Диетата може да продължи от две седмици до един месец. Веднъж възстановили нормалната среда на тялото можем да се върнем към по-балансирано хранене с разнообразна храна и от двете групи храни, алкални и киселинни.

Измерване на pH

скала на pH

Независимо как се храним, дали сме вегетарианци или не, независимо каква вода пием(различната вода има различно pH /6.00 - 9.00/ , и съответно различно въздействие!) добре е да знаем какво ни е pH. To се измерва с pH лентички в урината рано сутрин. Киселините от тялото се изхвърлят чрез урината. Кръвта трябва да бъде слабо алкална 7.35-7.45. Ако храната, която приемаме създава киселинна среда на тялото, това се отразява и на кръвта и тялото се опитва да балансира pH. Koгато това е проблем, различни минерали се вземат от много важни органи за да неутрализират киселините и те да се изхвърлят от тялото. От това организма започва да страда и това доста често не се забелязва с години и често довежда до сериозни болести. Ако pH на урината е между 6.0-6.5 рано сутрин и 6.5-7.0 вечер преди вечеря, нашето тяло се намира в сравнително добро състояние. pH теста на урината ни показва как нашето тяло се освобождава от киселините и как асимилира полезните минерали като калций, магнезий, калий и натрий. Тези минерали играят ролята на буфери, които подържат pH баланса на тялото.

Възможни са известни разминавания със списъка от храни в статията. Таблицата изобразява по-точно алкално-киселинния характер на изброените храни

* Въпреки, че лимона е много кисел плод (ph 2.3), той има противоположно действие – намалява киселинността, когато попадне в тялото. Ябълките имат подобно действие (те са умерено кисели с pH около 6), което им позволява успешно да се използват за намаляване на стомашните киселини, вместо медикаменти със същото предназначение.

** Минералната вода обикновенно е силно алкална с високо pH, което налага честото и редуване с изворна вода, за да се избегне алкалозата, която най-често се изразява с често уриниране и загуба на течности и минерали в организма. Когато бъбреците на тялото установят восоко pH, те моментално се активират, опитвайки се да коригират алкално-киселинния баланс. Обратното е когато киселинноста на тялото е висока, бъбреците задържат течностите и може би това спомага за последващото им превръщане в мазнини и увеличаване на наднорменото тегло. Затова не бива да се прекалява с газираното, което е силно киселинно, особено подсладеното с изкуствени подсладители.

Чигун и Алкално-киселинен баланс

В Чигун храните се делят на три основни типа:

 1. Храни в които преобладава енергията Ян
 2. Храни с преобладаваща Ин енергия
 3. Ин-Ян храни, в които двете енергии са разпределени по равно или балансирани храни

Може да се направи пълно съпоставяне между Янският тип храни и тези, които са киселинни, Инският тип и храните с високо алкално съдържание, както между балансираните храни и храните тип Ин-Ян, които в чигун също се наричат балансирани или неутрални.

В чигун съвсем естествено важи същото правило за балансирано хранене, за да има баланс и хармония, между Ин-ските и Ян-ските енергии, на тялото и да бъдем здрави.

В чигун съотношението на Янските към Инските храни се изменя спрямо сезоните, като зимата когато преобладава енергията Ин в природата и човешкото тяло, компенсираме с консумиране на повече Янски храни - месо, мляко, яйца, зърнени храни. Лятото е обратното. Пробладава енергията Ян, затова компенсираме с повече вода, пресни зеленчуци и повечето плодове. Пролетта и есента са неутрални сезони, съответно се храним балансирано или с неутрални храни - пилешко месо, кисело мляко, оризово мляко, зелен чай, бял ориз, плодове и т.н.

Изводи

Не е необходимо здрав човек да се притеснява за алкално-киселнинния си баланс и за това, какво яде и как то ще му се отрази върху тялото, ако създаде правили навици за хранене, които включват:

 1. Дисциплинирано хранене. - Умерено, бавно, спокойно и мълчаливо хранене
 2. Правилен режим(интервали) на хранене
 3. Изключително разнообразна храна, с преобладаващо наличие на плодове и зеленчуци. Прост пример за разнообразно хранене е Принципът на дъгата*.
 4. Просто(разделно) хранене - само месо със зеленчуци, хляб със зеленчузи, ориз или картофи със зеленчуци, само плодове и т.н. По възможност храната да е сурова, варена или приготвена на пара
 5. Екологична и чиста храна(храна със сигурен произход) и по възможност без наличие на консерванти
 6. Хранене съобразно сезоните - лятото да се намалява консумацията на тежки месни храни, а да се увеличат зеленчуците и плодовете, които съдържат повече вода и действат разхлаждащо. Зимата естествено нуждата от протеини и мазнини е по-голяма.
 7. Добре сдъвкана храна. Храната се сдъвква според вида и (25-50 пъти), важното е накрая, преди да я погълнем да е станала на финна каша, добре размесена със слюнка, която съдържа важни храносмилателни ензими.
 8. Разнообразни източници на вода(редуване на изворна с минерална вода) или само изворна вода(pH ~ 7.8); Водата е хубаво да се пие 30-15 мин. преди ядене и 3 часа след него. На човек му е необходимо да пие около 1,5 - 2 л. вода на ден.

За всичко останало има грижа тялото, стига да му се даде необходимата възможност. Разбира се ако вече страдаме от някакво заболяване е добре да сме по-взискателни към това което ядем и вкарваме през устата си, защото в тези случаи храната може да бъде както лекарство така и отрова за тялото!

* Принципът на дъгата

Здравословното хранене може да се осъществи успешно, ако ежедневно следвате простото правило на дъгата. Представете си цветовете на дъгата, а след това помислете кои плодове и зелечуци отговорят по цвят на тях. Със сигурност няма да успеете всеки божи ден да приемате храни от червеното до лилавото, но спазването на този принцип в най-общи линии ще допринесе за здравословното ви хранене:

 • Червено – ябълки, череши, вишни, ягоди, диня, червени картофи, домати, червени боровинки
 • Оранжево – портокали, праскови, сладки картофи, моркови, тиква, мед
 • Жълто – банани, пресен фасул, круши, лимон, картофи
 • Зелено – авокадо, зелен боб, тиквичка, манго, папая, тиквени семки
 • Синьо – боровинки
 • Лилаво – грозде, патладжан, сливи

Към това добавете всички видове билки, също така зърнени храни – пълнозърнести хлябове**, спелта(лимец), ръж, ориз или пълнозърнести каши, както и протеини – пилешко месо, риба, кисело мляко, яйца или леща, сусам тофу, гъби и т.н. – това е всичко, което ви е необходимо за дневното меню със здравословна и пълноценна храна.

** Пълнозърнест хляб

Американски учени са установили, че пълнозърнестият хляб е най-полезен, стига да е приготвен правилно. По-рано учените смятали, че млечните продукти са няколко пъти по-полезни от хляба, но според последните изследвания хлябът, направен от брашно от покълнала ръж, пшеница(най-добре лимец) и бобови растения, е най-полезен за организма. Той е с висока хранителна стойност, а покълналите зърна съдържат по-малко скорбяла, което помага на организма да усвоява храната по-лесно. Учените твърдят, че яденето на такъв хляб предпазва и от развитие на рак.

Източник: http://daoin.com/feeding.php

* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
Попълнете кода:
 
 
ОТКЪС ОТ КНИГАТА

iHerb.com

ПРЕПОРЪЧАНО

UDEMY
Sitewide-10usd160x600
AliExpress
11 Nov Big Sale Image Banner 190 x 240