Клуб на паникьорите в България "Бялата лястовица"

Правилно хранене според йога

За да бъдем здрави, енергични, спокойни, успешни и радостни от живота трябва да се научим как правилно да се храним, как правилно да дишаме и да раздвижваме тялото си с подходящи практики. Сега ще се спрем на правилното хранене. Храната влияе не само върху нашето физическо тяло. Тя има много фин ефект върху ума ни. Нашите мисли и нашите емоции също се влияят от качеството на храната, която приемаме. В храната се съдържа прана /жизнената енергия/, така както и във въздуха и водата. Затова е добре да приемаме свежи и пресни природни продукти, които дават живот на нашите клетки. Опитайте се да спазвате следните препоръки за хранене и ще се радвате на добро здраве и спокойно и позитивно отношение към света и към самите себе си.

Яжте в спокойна обстановка и се наслаждавайте на храната. Хранете се винаги седнали, редовно и по възможност по едно и също време. По време на хранене не трябва да работите, да гледате телевизия, да четете.
Яжте винаги тогава, когато сте гладни.
Избягвайте да хапвате между храненията. Обядът трябва да бъде основното ви ядене.
Вечер яжте само лека храна и се стремете вечерята да бъде до 20 часа. Храната, приета вечер трудно се преработва и пречи на съня.
Добре сдъвквайте храната.
Оставете свободно място в стомаха, за да се осъществи правилно храносмилателния процес. След хранене трябва да се чувствате подсилени и доволни, а не тежки и пълни. Ако пиете прясно мляко, пийте го отделно от другата храна.
В избора на храна се вслушвайте във вашите нужди. Тялото ви показва чрез апетита това, от което имате нужда, за да бъдете в равновесие. Желанието за употреба на храни, които вредят на тялото, е резултат от недобри навици или когато сте излезли от равновесие и затова нямате усет към нуждите на тялото си. Ако сте в хармония, тялото желае чиста, прясна храна.
Избягвайте алкохола и газираните напитки. Употребявайте умерено кафе, шоколад, захарни и тестени изделия.
Избягвайте ледено студени храни и напитки, понеже отслабват храносмилателната сила.
Хранете се с прясно приготвена храна.
Избягвайте храните с оцветители и консерванти. Приготвяйте своята храна с любов в една спокойна и щастлива атмосфера.
Научете се да различавате какво е добро за вашето тяло. Когато имате понякога влечение към нещо, което знаете, че не е добро за тялото ви, спокойно го опитайте. Дъвчете го внимателно и се опитайте да разберете какъв е истинският му вкус. Ако сте осъзнали вкусовите качества и съдържащите се в храната вещества, този опит ще ви ръководи и в бъдеще. Често по този начин се премахва желанието за консумация на нездравословни храни. Например: шоколад – какво ви се яде от шоколада – сладко – захар или горчиво – какао?
Доброто качество на храната, балансираното й количество и правилният ритъм на приемане я превръща в мощно лекарство, което ни подсилва и лекува.
Храносмилателната сила се нарушава най-много от прекалено много или прекалено често ядене. Такова действие имат и белтъчните храни, когато се приемат вечер.
Причина за газове и чувство за умора е четенето, а през последните десетилетия – и от гледането на телевизия по време на ядене, както и недоброто дъвчене.
Равновесието в резултат на правилната обмяна на веществата в телесните тъкани и редовното отделяне на хранителните отпадъци, както и щастливото състояние на духа и сетивата, са предпоставка за здраве.

Много е важно да се приемат достатъчно количество течности. Приемайте на ден по 1,5 – 2 литра вода , добавете и билкови чайове към менюто си / по желание с лимон и мед /. Течностите помагат да се изхвърлят натрупаните токсини и отпадни продукти в тялото. Билките имат успокояващи, изчистващи, хармонизиращи и лекуващи свойства.

Трите гуни

Според философията на Йога всичко в природата се състои от три качества:

 › Сатва – чистота, спокойствие
 › Раджас – движение, динамика
 › Тамас – инертност, застой

Храните също се делят на сатвични, раджастични и тамастични. Деленето на храната на сатвична, раджастична и тамастична е относително и не е абсолютно крайно. То се прави с идеята да ви помогне да получите разбиране и промените храненето си в положителна посока.
Добре балансираната диета за човека живеещ в градски условия е сатвично – раджастичната, а за човек занимаващ се с усилена медитация подходящата диета е сатвичната. Тамастичните храни не доставят никаква полза нито на тялото, нито на ума. В тях липсва жизнената сила – прана, и те не доставят енергия на организма.

САТВИЧНИ ХРАНИ

Тези храни внасят в тялото и ума ни спокойствие, равновесие, баланс, радостно и положително отношение към живота. Тук се включват всички пресни, чисти и непреработени храни.

 › Зърнените култури като царевица, пшеница, ечемик, ориз, просо и др.
 › Протеиновите храни като бобови, ядки, семена
 › Плодове, свежи и сухи, както и прясно изцедени сокове
 › Зеленчуци
 › Билки за подправки и чайове
 › Естествени подсладители – мед, кедров сироп, мерласа, концентриран ябълков сок, кафява захар и др.
 › Млечни продукти – прясно мляко, масло, извара и кисело мляко. Ползват се с мярка, защото увеличават производството на слуз. Натрупването на слуз в организма води до различни заболявания, пречи на дихателния процес.

РАДЖАСТИЧНИ ХРАНИ

Те превъзбуждат тялото и ума. Предизвикват бурни реакции, водят до безпокойство, напрежение, страхове, блокажи.Такива храни са: лук, чесън, кафе, черен чай, люти чушки, люти подправки, тютюн и всякакви стимуланти попадат в тази категория.
Относно чесъна и лука – те имат антихолестеролен ефект, действат антипатогенно и по този начин повишават имунната защита, затова е добре да се използват през зимните месеци.

ТАМАСТИЧНИ ХРАНИ

Месо, риба, яйца, всички упойващи напитки. Тамастични са храните, които са стари, гнили, нечисти, презрели или неузрели. Всички храни, които са претърпели ферментация, печени на барбекю или претопляни многократно, такива които съдържат стари продукти или консерванти.
Внимание – сатвичната храна, приета в по-голямо количество /при преяждане/ се превръща в тамастична. Затова нека се храним бавно, спокойно и умерено.

Източник: http://www.shanti-ananda.info

* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
Попълнете кода:
 
 
ОТКЪС ОТ КНИГАТА

iHerb.com

ПРЕПОРЪЧАНО

UDEMY
Sitewide-10usd160x600
AliExpress
11 Nov Big Sale Image Banner 190 x 240