Клуб на паникьорите в България "Бялата лястовица"

Храни за добро настроение

Да, определено можем, защото храната не е просто гориво за тялото, тя въздейства и на мозъка, и на настроението ни.

Ето и няколко храни, които според care2 могат да подобрят настроението ни:

Банани

Комбинацията от витамин В6, А, С, фибри, триптофан, калий, фосфор, желязо, протеини и въглехидрати ги прави здравословни генератори на добро настроение. Тази перфектна комбинация помага за предотвратяване скока на кръвната захар и последващото спадане на енергията и настроението.

Въглехидратите помагат при усвояването на триптофан от мозъка, а витамин В6 помага за превръщането на триптофана в серотонин, който повдига настроението.

Бананите са и голям източник на калий. Той не е пряко свързан с настроението, но е необходим, за да се регулират нивата на течностите и мускулите да работят правилно, което е важно, за да се чувстваме енергични.

Съдържащото се в бананите желязо е от решаващо значение, за да можем да се преборим с умората.

Орехи

70-673 70-680 70-680GB2312 70-681 70-682 70-683 70-684 70-685 70-685J 70-686 70-687 70-688 70-689 70-690 70-691 70-693 70-699 70-910 700-037 700-038 700-039 700-101 700-104 700-301 700-302 700-303 700-410 700-501 700-505 700-701 70-234 70-235 70-236 70-237 70-238 70-241 70-243 70-244 70-246 70-247 70-262 70-270 70-271 70-272 70-281 70-282 70-284 70-285 70-290 70-291

Орехите съдържат няколко компоненти, които допринасят за доброто настроение. Някои от тях са Омега-3 мастни киселини, витамин В6, триптофан, протеини, както и фолиева киселина.

По-високите нива на Омега-3 в кръвта са свързани с по-добро настроение и по-ниски нива на депресия. Има изследвания, според които уридинът (съдържа се в орехите) играе важна роля в подпомагането на метаболизма на въглехидратите и работи по същия начин, като стандартните лекарства-антидепресанти.

Слънчогледови семки

Семена от слънчоглед са прекрасен източник на фолиева киселина и магнезий - две вещества, които играят важна роля в регулирането и повишаването на настроението. Само шепа слънчогледови семена осигурява половината от препоръчваната дневна доза магнезий.

Магнезият, в допълнение към регулиране на настроението, играе съществена роля в стотици телесните функции. Магнезиевият дефицит често е отговорен за чувството на умора, нервност и тревожност (тъй като той предизвиква увеличение на адреналина), а това е свързано с различни нарушения в настроението.

Научни изследвания са показали, че магнезият може да бъде от полза при лечение на силна депресия, тревожност, раздразнителност и безсъние.

Фолиевата киселина (витамин B9) е тясно свързана с функцията на нервната система. Дефицитът на фолиева киселина може да доведе до чувство на раздразнителност, депресия, както и безсъние.

Семената от слънчоглед са добър източник на триптофан и често се препоръчват от хранителни експерти като естествен метод за повишаване на нивото на серотонин.

Черен шоколад

Отдавна е известно, че шоколадът ни прави щастливи. Причината може би е в това, че съдържа редица вещества, които повдигат настроението -  мазнини, захар, кофеин, фенилетиламин, теобромин и триптофан.

Кофеинът и теоброминът са два естествени стимуланта. Заедно със захар и мазнини, тези вещества осигуряват бърз прилив на енергия и добро настроение.

Шоколадът съдържа и повдигащите настроението съединения фенилетиламин, тирамин, триптофан и магнезий. Въпреки че тези вещества са открити в много други храни, дори в по-високи концентрации, шоколадът има предимство, тъй като радва всичките ни сетива – има страхотен вкус и мирис. За много от нас, просто идеята да хапнат шоколад е достатъчна, за да предизвика положителна емоционална реакция.

Тази опияняваща комбинация може да доведе до временен скок в настроението и дори краткотрайно чувство на еуфория, което може да обясни защо някои хора се обръщат към шоколада, когато се чувстват зле.

И накрая, какаото е естествен източник на антиоксидантите флавоноиди, които могат да допринесат за по-добрата мозъчна функция. Не всички шоколади са еднакви. Най-здравословният вариант е черният. Колкото повече какао съдържа, по-високо е и нивото на здравословни съединения.

Яйца

Може би яйцата не са първата храна, която ни идва на ум, когато си мислим за храни, които биха могли да повишат настроението ни. Но и те са в списъка.

Имат високо съдържание на протеини, витамин В12 (рибофлавин), B2, B5, Д. Едно варено яйце съдържа повече от 20% от препоръчваната дневна доза триптофан.

Макар че въглехидратите са от решаващо значение за превръщането на триптофан в серотонин, протеините също са важна част от процеса. А балансираната диета помага за стабилизирането на кръвната захар и за предотвратяване емоционалните скокове и спадове. Витамин В12 пък играе значителна роля в производството на енергия и спомага за облекчаване на проблемите с паметта и симптомите на депресия.

Автор: Петя Узунова

http://www.ecomedia.bg

* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
Попълнете кода:
 
 
ОТКЪС ОТ КНИГАТА

ПРЕПОРЪЧАНО

anypet

Мила моя виртуална Приятелко ПЕТЯ,
Много те обичам за смелостта, която си проявила да напишеш тази книга и искам толкова много неща да споделя с теб! Веднага на следващия ден след прочита на страничките при мен се получи промяна; малка - ама промяна.
И малко съм ти ядосана, че е...толкова кратка тази полезна Книга! Исках още и още и още!!! Изчетох - не! Изгълтах твоята Книга за 2 часа в една нощ, а в момента книжката постоянно е с мен в дамската ми чанта, дори, когато сменям чантите - като за кураж. Заедно с хомеопатични лекарства, защото съм хипохондричка и все очаквам "да се случи" и се "подсигурявам", "ако се случи па".

Norum

Здравей Петя!Днес се регистрирах във форума-Norum съм!Преди 2 месеца си поръчах книжката ти-тя преобърна цялия ми свят!С пр. и агорафобия съм от 4 години и за първи път откакто я прочетох нямах панически атаки цели 40 дни.Невероятно!Не бих могла да ти опиша колко съм ти благодарна за това.Агорафобията не престава да ме мъчи,но в книжката открих техники с които преодолявам нещата много по-лесно.Тя стои до леглото ми и я препрочитам постоянно.Изключително ценна е за такива като нас.Друг определено не може да ни разбере!Всичко е описано много точно и на място.Препоръчвам горещо книгата на всички със пр. и друг вид тревожни разтройства.За съжаление аз все още употребявам антидепресанти, но с тази книжка в ръка, вече си намалих дозата на половина и съм на път да ги откажа.Да бъда себе си напълно свободна от химия и тъй наречени патерици.Благодаря ти за всичко!

Scorpi

Книгата ми даде един страничен поглед върху собствените ми преживявания - видях се отстрани. Още в първите редове ми беше трудно да продължа - просто ме заливаха вълни, съпреживявах и си спомнях, сякаш всичко го изживях отново, на бързи обороти, настръхнах, треперих и изпитах много усещания. Беше нещо средно между вълнение и страх, радост и болка. Всичко ми се сля и просто избухна. Не беше толкова от написаното, колкото от самата мен. От това което ми се случва тайно вътре през цялото време... Как е възможно толкова да си приличаме всички - като близнаци по душа сме? ... Вече мога да кажа, че те познавам Петя. Както и ти мен.