Клуб на паникьорите в България "Бялата лястовица"

Детоксикация на сърцето

За детоксикация на организма, започнете първо със сърцето си. Мислете позитивно и така ще предотвратите появата на сърдечно-съдови заболявания.

Темата за детоксикация на организма е много актуална, особено в зимния сезон, който е най-подходящ за това. Но когато говорим за детоксикация на организма, не бива да го приемаме толкова мащабно. Повечето хора прилагат диети и просто се ограничават от някои храни, но истината е, че трябва да се подходи крачка по крачка към цялостната детоксикация на организма. Органът, с който трябва да започнем, е сърцето.

Трупането на токсини в която и да е част на нашето тяло не е само процес на натрупване на вредни вещества, но и емоционален срив, напрежение и прекален стрес. Сърцето е първият орган, който понася ударите на нашето емоционално състояние. Затова при детоксикация на сърцето първата стъпка е да обърнете внимание именно на това. Стресът стои в основата на около 30% от всички инфаркти. Той е причина за повечето сърдечно-съдови заболявания. Управлявайки отрицателните емоции, като гняв, тревожност и депресия, Вие лесно ще пречистите сърцето си. Ето как да направите това стъпка по стъпка:

1.Успокоете тревожността си

Тревогата, както и страхът, произтичат от част от мозъка, наречена амигдала. Повишената тревожност и страх отключват сърцебиене, повишават кръвното налягане и разширяват кръвоносните съдове.

За да успокоите тревожността си, медитирайте, ходете на йога и спортувайте, но не прекалявайте с натоварването. Достатъчно е дори да ходите повече пеша. По този начин се контролира най-вече дишането Ви. Това стои в основата на здравото сърце.

Страхът заменете с любов. Ако изпитате заплаха или фобия, представете си нещо, което обичате в тази ситуация. Например, ако летите със самолет, а имате непреодолим страх от това и не може да се справите със сковаващото чувство, погледнете облаците, насладете се на красотата им.

И в двата случая – тревожност и страх, избягвайте храни, които възбуждат нервната система, защото това допълнително ще засили чувствата Ви в момента. В този случай не приемайте храни с високо съдържание на захар и мазнини, както и кофеин.

2.Овладейте гнева си

Без значение как изразявате гнева си, той потиска функцията на Вашето сърце. Затова при прилив на гняв си задайте следните въпроси:

-Наистина ли е толкова важно това за мен?

-Има ли наистина нещо, което мога да направя сега?

-Предприетите действия струват ли си?

Ако отговорът на всички подобни въпроси е „не“, тогава няма смисъл да се ядосвате. Ако обаче някъде фигурира положителен отговор, тогава променете нещата, според ситуацията. Разговаряйте, изразявайте позиция и мнение, но не потискайте емоцията си. Учени са установили, че хората, които потискат емоциите си, са много по-силно застрашени от сърдечно-съдови заболявания и ранна смърт, от останалите.

Ще го кажа и по друг начин. Ако има токсин в сърцето Ви, пуснете ги навън. Буквално! Ако смятате, че трябва да споделите нещо, кажете го. Но го кажете с любов. Ако има нещо, което можете да промените, направете го. Но го направете с любов. Дори и да няма резултат, защото нещата не винаги зависят само от Вас, то поне сте изразили мнение и сте направили нещо с любов и това ще Ви накара да се чувствате удовлетворени от себе си, по-леки и по-щастливи.

3.Край на депресията

Депресията и сърдечно-съдовите заболявания имат пряка връзка. Хората, преживели сърдечно-съдово заболяване, често страдат от депресия след лечението. Така и хората, страдащи от депресия, са силно предразположени към появата на сърдечно-съдови заболявания. Това е така, защото тя подпомага за увеличаването хормона на стреса в организма, който спомага образуването на тромбоцити в кръвта. Така кръвта се сгъстява, артериите се втвърдяват и се стига до нарушаване на сърдечната функция.

Депресията е сериозен проблем в днешно време, разпространяващ се с пълна сила. Затова, ако имате склонност към подобни състояния, посъветвайте се със специалист. Ако усещате, че сте тръгнали натам, сложете край на това, като предприемете някои прости мерки. Движете се повече. Дори леките упражнения, 30 минути ежедневно, спомагат за увеличаване хормона на щастието в организма Ви. Приемайте повече витамини и минерали с храната и не пренебрегвайте водата. Омега – 3 мастните киселини също са добър приятел на щастието. Не на последно място – мислете позитивно.

В този ред на мисли ще си позволя да Ви разкажа една притча, която може да промени гледната Ви точка:

„Ученик помолил учителя си:
-Ти си толкова мъдър. Винаги си в добро настроение, никога не се ядосваш. Помогни ми и аз да стана такъв.
Учителят се съгласил и накарал ученика да донесе картофи и прозрачен чувал.
-Ако някой те ядоса или обиди – казал учителят - вземи един картоф. На едната му страна напиши името си, а на другата – името на човека, с когото си влязъл в конфликт. След това сложи картофа в чувала...
-Това ли е всичко? – недоумявал ученикът.
-Не – отговорил учителят. – Трябва винаги да носиш чувала със себе си. И всеки път, когато се обидиш на някого, да добавяш един картоф.
Ученикът се съгласил...
Изминало известно време. Към чувала се добавили още няколко картофа и той станал доста тежък. Било ужасно неудобно да го носиш със себе си.
Но не е само това – първият картоф започнал да се разваля. Покрил се с хлъзгава слуз, прорасъл, и започнал да мирише лошо.
Ученикът отишъл при учителя и се оплакал:
-Вече е невъзможно да нося със себе си този чувал. Първо, много тежък стана, и второ, картофите се развалиха. Предложи нещо друго.
Но учителят отговорил:
-Същото се случва и в душата ти. Когато се ядосаш или обидиш на някого, в душата ти се появява тежък камък. Ти просто не го забелязваш отначало. Постепенно той расте.
Постъпките се превръщат в привички, привичките – в характер, от който се раждат зловонни пороци. И е лесно да забравиш за този товар, въпреки че е твърде тежък, за да го носиш непрекъснато със себе си. Животът ти се е отровил от тежките и вмирисани мисли. Когато си промениш мислите, тогава ще дишаш чист въздух и ще живееш добър живот.
Остави лошотията в минало и не я разнасяй със себе си, като вмирисан чувал с картофи...
Дадох ти възможност да наблюдаваш този процес отстрани. Всеки път, когато решиш да обидиш някого, или, напротив, да се обидиш, помисли – нужен ли ти е и този камък?
Ние сами създаваме своите пороци. Наистина ли искаме да мъкнем на гърба си чувал с развалени картофи?“

Токсините в сърцето ни са там поради някаква причина, била тя емоционална или чисто физическа. Каквато и да е тя, не пренебрегвайте този проблем, а го преодолейте. Променяйки съвсем малко начина си на живот и най-вече начина си на мислене, Вие успешно ще детоксикирате сърцето си, а дори и цялото си тяло.

* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
Попълнете кода:
 
 
ОТКЪС ОТ КНИГАТА

iHerb.com

ПРЕПОРЪЧАНО

UDEMY
Sitewide-10usd160x600
AliExpress
11 Nov Big Sale Image Banner 190 x 240