Клуб на паникьорите в България "Бялата лястовица"

Релаксация

“Музиката е пространството между нотите.” Клод Дебюси


Релаксацията не е заспиването пред телевизора или забавата с приятели. Релаксация е стихването на умствената дейност и отдръпването на ума и тялото от външната стимулация. Релаксацията е начин за “изтриване на черната дъска”, по която сме написали своите земни тревоги. Целта на релаксацията е да се постигне лек транс, понякога наричан алфа-състояние, тъй като при него в ума има главно алфа вълни, появяващи се при дълбоката релаксация. Предизвикването на такова състояние е първата стъпка при хипноза, йогистка медитация и пр., при което се постига т.нар. обратна биологична връзка, насочена към наблюдаването, контролирането и модифицирането на емоционални, нервни и мускулни реакции, вкл. кръвното налягане и пулса.
Пример за релаксация е слушането на музика (най-често насаме), която ни успокоява. Целебната сила на музиката е известна от библейски времена. В епохата на пророците арфистите свирели специална музика, за да предизвикат душевно състояние, за което се смятало, че активизира екстрасензорните сили.


“И когато гусларят свиреше на гуслата, тогава ръката Господня се допря до Елисея.” (ІV Царства, 3:15).

Давид свирел на цар Саул, за да му помогне да се пребори с депресията и параноята си. Музиката отваря духовен прозорец. Чувал съм, че когато Господ сътворил душата, дал й за лекарство музиката. Музиката намалява тревогата, стреса и болката. Когато се използва за терапия, пациентът трябва да реши коя
музика е най-успокояващата за него. Не се обезкуражавайте, ако отначало техниките на релаксация ви се
сторят трудни. Релаксацията и медитация са особено трудни за западния човек поради постоянното натоварване на ума с реклами, шум, насилие и всякакви медийни стимулации. За западния човек понякога е трудно да понесе дори няколко минути бездействие и тишина. Чрез релаксацията ние издигаме около
себе си стена, за да спрем този информационен потоп. При релаксацията преставаме да чувстваме и тишината може да ни се стори плашеща. Но тя ни дава възможност отново да мислим и да чувстваме.

Източник: http://ozdravey.alle.bg/ ,"Любов, медицина, чудеса" на Барни Сийгъл

* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
Попълнете кода:
 
 
ОТКЪС ОТ КНИГАТА

ПРЕПОРЪЧАНО

anypet

Мила моя виртуална Приятелко ПЕТЯ,
Много те обичам за смелостта, която си проявила да напишеш тази книга и искам толкова много неща да споделя с теб! Веднага на следващия ден след прочита на страничките при мен се получи промяна; малка - ама промяна.
И малко съм ти ядосана, че е...толкова кратка тази полезна Книга! Исках още и още и още!!! Изчетох - не! Изгълтах твоята Книга за 2 часа в една нощ, а в момента книжката постоянно е с мен в дамската ми чанта, дори, когато сменям чантите - като за кураж. Заедно с хомеопатични лекарства, защото съм хипохондричка и все очаквам "да се случи" и се "подсигурявам", "ако се случи па".

Norum

Здравей Петя!Днес се регистрирах във форума-Norum съм!Преди 2 месеца си поръчах книжката ти-тя преобърна цялия ми свят!С пр. и агорафобия съм от 4 години и за първи път откакто я прочетох нямах панически атаки цели 40 дни.Невероятно!Не бих могла да ти опиша колко съм ти благодарна за това.Агорафобията не престава да ме мъчи,но в книжката открих техники с които преодолявам нещата много по-лесно.Тя стои до леглото ми и я препрочитам постоянно.Изключително ценна е за такива като нас.Друг определено не може да ни разбере!Всичко е описано много точно и на място.Препоръчвам горещо книгата на всички със пр. и друг вид тревожни разтройства.За съжаление аз все още употребявам антидепресанти, но с тази книжка в ръка, вече си намалих дозата на половина и съм на път да ги откажа.Да бъда себе си напълно свободна от химия и тъй наречени патерици.Благодаря ти за всичко!

Scorpi

Книгата ми даде един страничен поглед върху собствените ми преживявания - видях се отстрани. Още в първите редове ми беше трудно да продължа - просто ме заливаха вълни, съпреживявах и си спомнях, сякаш всичко го изживях отново, на бързи обороти, настръхнах, треперих и изпитах много усещания. Беше нещо средно между вълнение и страх, радост и болка. Всичко ми се сля и просто избухна. Не беше толкова от написаното, колкото от самата мен. От това което ми се случва тайно вътре през цялото време... Как е възможно толкова да си приличаме всички - като близнаци по душа сме? ... Вече мога да кажа, че те познавам Петя. Както и ти мен.