Клуб на паникьорите в България "Бялата лястовица"

Медитация

“Молитвата е говорене, медитацията е слушане.”


Медитацията намалява изхабяването и напрежението както в тялото, така и в ума и помага на хората да живеят по-дълго и по-добре. Всъщност медитацията е метод, чрез който можем временно да престанем да се вслушваме в повелите и безумието на всекидневния живот и така да успеем да забележим други неща – нашите по-дълбоки мисли и чувства, продукта на подсъзнателния ни ум, покоя на чистото съзнание и духовността. Ако я наречем вслушване, медитацията изглежда напълно пасивна, но тя е и активен процес, макар и не в общоприетия смисъл на думата. Тя е средство да насочим ума към състояние на релаксирано съзнаване, което, макар и по- малко податливо на външни дразнители, е по-способно от обичайното да се
съсредоточи върху нещата, на които искаме да обърнем внимание. Има много начини за постигане на това състояние. Някои учители препоръчват насочване на вниманието към символичен звук или дума (мантра) или към единичен образ, например пламъка на свещ или мандала – символичен знак, най-често кръг в
квадрат, който има много значения. Други учители препоръчват съсредоточаването върху дишането, трети –
внимателно да се възпира ума от мислене. Резултатът е един и същ – дълбоко успокояваща празнота или транс, който укрепва ума, освобождавайки го от обичайния смут. Чрез напътствие и практика медитацията може да се превърне в зашеметяващо усещане за космическо единение и просветление. В началото промените са едва доловими, но с практиката концентрацията чувствително се подобрява, човек постепенно се съсредоточава върху себе си и не реагира толкова бурно на външния стрес. Лично аз не познавам друга дейност, която сама по себе си да е в състояние да подобри в такава степен качеството на живота. Днес физическата полза от медитацията е добре изучена и документирана от западната медицина. Медитацията може да намали или нормализира кръвното налягане, пулса и нивото на хормоните на стреса в кръвта. Тя предизвиква промени в мозъчните вълни, намалявайки възбудимостта. Физическите промени, резултат на медитацията, отразяват промяната във възгледите, което в психологическите тестове се отбелязва като спад в свръхконкурентното поведение, увеличаващо риска от инфаркт. Медитацията увеличава издръжливостта на болка и намалява биологичната възраст на човека. Ползата е още по-голяма, когато медитацията се съчетае с редовно спортуване. Накратко: медитацията намалява изхабяването и напрежението както в тялото, така и в ума и помага на хората да живеят по-дълго и по-добре.

Източник: http://ozdravey.alle.bg/, от "Любов, медицина, чудеса" на Барни Сийгъл

* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
Попълнете кода:
 
 
ОТКЪС ОТ КНИГАТА

ПРЕПОРЪЧАНО

anypet

Мила моя виртуална Приятелко ПЕТЯ,
Много те обичам за смелостта, която си проявила да напишеш тази книга и искам толкова много неща да споделя с теб! Веднага на следващия ден след прочита на страничките при мен се получи промяна; малка - ама промяна.
И малко съм ти ядосана, че е...толкова кратка тази полезна Книга! Исках още и още и още!!! Изчетох - не! Изгълтах твоята Книга за 2 часа в една нощ, а в момента книжката постоянно е с мен в дамската ми чанта, дори, когато сменям чантите - като за кураж. Заедно с хомеопатични лекарства, защото съм хипохондричка и все очаквам "да се случи" и се "подсигурявам", "ако се случи па".

Norum

Здравей Петя!Днес се регистрирах във форума-Norum съм!Преди 2 месеца си поръчах книжката ти-тя преобърна цялия ми свят!С пр. и агорафобия съм от 4 години и за първи път откакто я прочетох нямах панически атаки цели 40 дни.Невероятно!Не бих могла да ти опиша колко съм ти благодарна за това.Агорафобията не престава да ме мъчи,но в книжката открих техники с които преодолявам нещата много по-лесно.Тя стои до леглото ми и я препрочитам постоянно.Изключително ценна е за такива като нас.Друг определено не може да ни разбере!Всичко е описано много точно и на място.Препоръчвам горещо книгата на всички със пр. и друг вид тревожни разтройства.За съжаление аз все още употребявам антидепресанти, но с тази книжка в ръка, вече си намалих дозата на половина и съм на път да ги откажа.Да бъда себе си напълно свободна от химия и тъй наречени патерици.Благодаря ти за всичко!

Scorpi

Книгата ми даде един страничен поглед върху собствените ми преживявания - видях се отстрани. Още в първите редове ми беше трудно да продължа - просто ме заливаха вълни, съпреживявах и си спомнях, сякаш всичко го изживях отново, на бързи обороти, настръхнах, треперих и изпитах много усещания. Беше нещо средно между вълнение и страх, радост и болка. Всичко ми се сля и просто избухна. Не беше толкова от написаното, колкото от самата мен. От това което ми се случва тайно вътре през цялото време... Как е възможно толкова да си приличаме всички - като близнаци по душа сме? ... Вече мога да кажа, че те познавам Петя. Както и ти мен.