Клуб на паникьорите в България "Бялата лястовица"

7 навика, които могат да променят живота ни

„Посейте постъпка и ще пожънете навик; посейте навик и ще пожънете характер; посейте характер и ще пожънете съдба.” - У. Такъри

Ако трябваше да изберете един или два /или седем/ навика, които да изградите в следващите няколко месеца – кои биха били те? Навици, които да окажат голямо влияние върху начина ви на живот? Често хората са прекалено натоварени в ежедневието и се чудят откъде да започнат промяната – като променят един навик или повече? Това не е лесен въпрос и за всеки отговорът е различен.

„Човешката природа е еднаква, но хората се различават по своите навици.”. Конфуций

Как се изграждат навици


Фокусирайте се върху един навик. Поставете си 30-дневно предизвикателство.

Напишете навиците, които бихте искали да изградите на лист хартия, заедно със своята мотивация, обстоятелства и стратегия как смятате да ги постигнете.

Ангажирайте се напълно като споделите за намеренията си със своето обкръжение.

Стартирайте процеса.

Поискайте помощ, когато допуснете грешка.

Награждавайте всеки свой малък успех.

Ако се провалите, помислете какво и защо се е объркало и опитайте отново.

“Ние сме това, което правим постоянно. В такъв случай съвършенството не е въпрос на действие, а въпрос на навик” - Аристотел

Седемте навика, които ще променят живота ви:

1. Мислете позитивно. Това умение ще ви помогне при изграждането на останалите нови навици.  Разбира се – само да мислите позитивно не би ви довело до желания успех и промяна в живота, но то е нужно условие, за да останете мотивирани, докато правите опити.

2. Правете физически упражнения:

  • Те ще ви накарат да се чувствате по-добре в собствената си кожа, по-уверени. Това води до подобряване и повече успехи в останалите области на живота ви.
  • Те ще засилят навика да мислите позитивно.
  • Облекчават стреса и ви дават време, в което можете да мислите за себе си, за нещата и хората в живота си.
  • Помага да бъдем по-креативни. По време на упражненията, човек получава страхотни идеи, които да приложи и по този начин да подобри живота си.

3. Поставянето на една задача и нейното изпълнение. По този начин ще бъдете по-ефективни в нейното изпълнение. Много по-трудно за човек да постига резултати, когато е натоварен с няколко неща, които трябва да свърши. Това ще позволи и да бъдете по-малко стресирани като цяло и по-щастливи и удовлетворени в деня си

4. Фокусирайте се върху целта. Както фокусирането върху една задача е по-ефективно, така и фокусирането само върху един навик ще доведе до по-добри резултати. Когато се стремим към няколко неща разпиляваме енергията и съсредоточеността си – два много важни компонента за постигане на целите в живота.  Т.е. ако имате пет цели, които искате да постигнете в живота си – фокусирайте се първо върху една. Разбийте я на подцели, които бихте желали да постигнете този месец, ако целта изисква време. Следвайте задачите към нея, докато не я постигнете. И когато първата ви цел е постигната – преминете на следващата.

5. Елиминирайте незначителните, несъществени неща. Това, което е нужно да направите първо е да определите кое всъщност е важно за вас, това, което обичате в живота си. След това елиминирайте всичко останало. Това опростява нещата и дава възможност да се фокусирате върху важното в деня ви и да изградите живота, който искате.

6. Бъдете добри! Да – добротата е навик. И може да бъде изграден и развит. Фокусирайте се върху него и го прилагайте във всеки свой ден. Съвсем скоро ще видите огромни промени в живота си. Ще се чувствате по-добре като личност. Ще се убедите как хората ви приемат и реагират на вас по различен начин, държат се с вас по-добре. Но как се развива навика доброта? Като начало си поставете за цел да правите всеки ден добро на някого. Второ, всеки път, когато имате досег с някого, опитайте да бъдете мили, приятелски настроени, сърдечни и състрадателни. Трето, опитайте да преминете от малките жестове на внимание към големи актове на съпричастност. Доброволно поемете задължението да се грижите за някой, който има нужда.

7. Създайте навици и ритуали, които да спазвате в своето ежедневие. Нещо толкова просто, но с огромно значение за качеството ви на живот. Развийте рутинни навици, които да спазвате всеки ден, когато се събудите, когато излизате от работа или пък за вечерта. Това ще ви помогне да имате по-страхотно начало на деня си, а финалът на деня ще бъде добра подготовка за следващия. Рутинните навици ще ви дадат възможност да се чувствате по-готови и уверени във възможностите ви. Ще ви създадат живот, в който ще се чувствате удобно и спокойни.

Първо ние изграждаме своите навици, после нашите навици ни управляват- John Dryden

Източник: zenhabits.net

* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
Попълнете кода:
 
 
ОТКЪС ОТ КНИГАТА

iHerb.com

ПРЕПОРЪЧАНО

UDEMY
Sitewide-10usd160x600
AliExpress
11 Nov Big Sale Image Banner 190 x 240