Клуб на паникьорите в България "Бялата лястовица"

Аромотерапия и паническо разстройство

Паник атаките могат да бъдат изтощителни и ограничаващи ежедневието на човек до степен “инвалидизиране”. Само този, който е имал пристъп на паника знае сам за себе си как е оцелявал във всеки свой ден, подчинен на паническото разстройство. Паник атаката води до пълен хаос в мислите ви, в настроенията, в характера, в Живота ви… Просто ей така. Изневиделица… От нищото… И точно това я прави толкова ужасяваща…

„Излекуването” от паник атаките е резултат от комплексни действия. Възможно е човек да приема медикаменти, да провежда психотерапия и т.н. Решението за всеки с паническо разстройство е уникално и единствено. Но ароматните масла биха могли да бъдат „капката”, която ще ви помогне да се почувствате по-добре и то по-бързо.

Етерични масла при пристъпи на паника: Когато сте под влиянието на паник атака – вероятно не сте в състояние да реагирате адекватно. Вероятно се чувствате, напрегнати, изнервени, безпомощни и отчаяни. Ендокринната ви система работи неправилно и е твърде възможно да не ви достига въздух, пулсът ви да е повишен, да се чувствате замаяни и… ужасени. Етеричните масла биха могли да редуцирате симптомите на паник атаката. Някои от изброените по-долу смеси биха могли да облекчат състоянието на хората, страдащи от паническо разстройство:

1. Комбинация 1: Смесете две капки Helichrysum / Хелихризум / и 3 капки от  Frankincense /Тамян/ и раздрусайте добре, за да приготвите тази смес. Можете да разпръскате от нея в своето жилищно пространство.

Helichrysum Essential Oil - Етерично масло от хелихризум е свежо, земно, тревно ухание, което повдига духа. Цветът на хелихризума обикновено се нарича вечност или безсмъртие. Позоваването на "дълъг живот" може би  идва от сухия цвят, който не губи цвета и красотата си, но със сигурност много добре се отнася и до невероятните свойства на маслото, което притежава широка гама от приложения.

Frankincense Essential Oil - Етерично масло от тамян

Има сладък, топъл, балсамов аромат, който действа стимулиращо на ума и съзнанието.

Действие: антисептично, стимулира храносмилането, стимулира функцията на матката, способства за зарастване на рани, тонизиращо, успокояващо.

Подходящо е при визуализация, подобрява духовната връзка, помага за фокусиране на ума и преодоляване на стреса и отчаянието. Етеричното масло от тамян се счита за светото миро за помазване в Близкия изток, където е било използвано в религиозни церемонии в продължение на хиляди години. Използва се в европейски и американски болници и е предмет на значителни научни изследвания. Етеричното масло от тамян е ценна съставка в продукти за суха кожа и против стареене. Древните египтяни са го използвали в маски за подмладяване на лицето.

 2. Смес 2: Комбинирайте 1 капка от масло от Роза с 4 капки масло от Лавандула, за да приготвите смес, която ще ви помага при паник атака. Вдишвайте от сместа, за да освободите съзнанието и ума си от тревогата и безпокойството.

Rose Essential Oil -  Етерично масло от роза

Действие: антисептично, афродизиак, пречистващо кръвта, кръвоспиращо, тонизиращо (сърцето, стомаха, черния дроб), успокояващо, повишаващо концентрацията на вниманието, противогъбично, антисептично, ободряващо, противовирусно, ранозаздравяващо, тонизиращо, кръвовъзстановяващо, разхлабващо, противокашлично, стимулиращо менструацията, спомага разрушаването и отделянето на камъни в бъбреците.

 Lavender Essential Oil -  Етерично масло от лавандула

Със свеж, сладък, цветен аромат, който е успокояващ и освежаващ. Това е най-универсалното от всички етерични масла и е хубаво да присъства във всеки дом. Етеричното масло от лавандула е с антиконвулсни и противовъзпалителни свойства, стимулира регенерацията на тъканите и подобрява циркулацията на кръвта. Има противовъзпалителен ефект върху кожата и намалява възможността за образуване на белези. Етеричното масло от лавандула е много ефективно при лечение на абсцеси, акне, фистули, язви, дерматити, псориазис и гъбични заболявания на краката. Използва се при лечение на вагинални гъбички, конюнктивит, рани, изгаряния, ухапвания от насекоми. Лавандуловото масло облекчава болката и подуването на тъканите при натъртвания, облекчава мускулни спазми и ревматични болки и носи облекчение при настинки, възпаления на синусите и ангини. При астма и бронхит, мигрена, главоболие, и лавандулово масло има спазмолитично действие. Етеричното масло от лавандула стимулира лимфната система и по този начин способства за извеждането на шлаките от организма, образуващи се в резултат на обмяната на веществата и освобождава организма от токсини. Също така понижава високото кръвно налягане.

3. Комбинация 3: Пригответе смес от 1 капка Rose - етерично масло от Роза и 4 капки от Frankincense – eтерично масло от тамян. Тази екзотична смес би могла да бъде полезна по повод симптомите, предизвикващи паник атаката. С нея бихте редуцирали нивата на стрес и да гледате на света около вас по един по-спокоен начин. Тази смес е подходяща и за ароматизиране на вашето жизнено пространство.

4. Смес 4: Комбинирайте 1 капка Neroli – етерично масло Нероли с 4 капки Лавандула и разклатете добре, за да могат да се смесят двете масла.  

Neroli Essential Oil -  Етерично масло от нероли

Нероли е ароматно етерично масло, добито от благоуханните цветове на портокаловите дървета, израснали под мароканското и туниското слънце.  Ароматът на Нероли е прекрасен! Много сладък и портокалов с леко горчив оттенък. Този аромат действа много успешно срещу стрес, притеснение, тревожност и депресия. Маслото от нероли е като втечнена слънчева светлина и също като нея, то ни дава  настроение и радост. 

5. Комбинация 5: Паник атаките са наситени с усещане за интензивен страх. Можете да използвате етерични масла, за да намалите интензивността на страха, респективно на атаките. Смесете 2 капки Clary Sage /Салвия/, 2 капки Roman Chamomile /Лайка/ и1 капка Vetiver за успокояващ ефект.

Clary Sage - Етерично масло от салвия скларея

Съдържа естествени фитоестрогени. Има мек, топъл, билков аромат. Подобрява психическата и физическата работоспособност, активира мозъка. Облекчава спазми, намалява нервно напрежение, премахва главоболието. Изчиства и стимулира кръвоносната система. Има отличен ефект върху дихателната система. Помага при бронхит, кашлица, настинки. При жени с нарушен менструален цикъл допринася за неговото възстановяване, премахва болката. По време на климакса облекчава внезапния прилив на горещи вълни, изпотяването, успокоява нервите. Ефективно е при млечница и генитален херпес. Носи облекчение при мускулни, ревматични, невралгични болки. През последните години са открити нови свойства на маслото от салвия. То оказва канцерозащитно действие в началния стадий на процеса. Улеснява борбата с зависимостта от  наркотици.

При туберкулоза нормализира хормоналния статус: повишава нивото на тироксин, кортизол, прогестерон, естрадиол, намалява увеличените показатели на инсулин. Способства за излекуването на артрит, бактериални инфекции, отоци и инфекциозни болести на гърлото.

Roman Chamomile - Етерично масло от римска лайка

Маслото от римска лайка има сладък, подобен на ябълка аромат и има светлосин цвят. Получава се  чрез екстракт на цвета на  лайка чрез дестилация. Не е токсична и не дразни, но когато се използва в големи концентрации трябва да се избягват по време на бременност.

Терапевтичните свойства на римската лайка са следните:
аналгетик,антисептично, антибиотично, антивъзпалително, антиинфекциозно, антидепресивно и др.

Vetiver Essential Oil -  Етерично масло от ветивер

Етеричното масло от ветивер (Vetiveria zizanoides) има тежък, земен аромат, подобен на пачули с една нотка лимон. Маслото от ветивер успокоява и стабилизира и е едно от маслата с най-високо съдържание на сескитерпени. Изследвано е от д-р Тери Фридман при подобряване поведението на децата. Етеричното масло от ветивер може да помогне за справяне със стреса и за възстановяване  от психологическа травма и емоционален шок. Ветивер има стойност ORAC около 742792 (ТЕ / L).

Източници: aromaru.ru,essential-oil.com

* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
Попълнете кода:
 
 
ОТКЪС ОТ КНИГАТА

iHerb.com

ПРЕПОРЪЧАНО

UDEMY
Sitewide-10usd160x600
AliExpress
11 Nov Big Sale Image Banner 190 x 240