Клуб на паникьорите в България "Бялата лястовица"

13 стъпки към възстановяването

 1. Деклариране на искрено желание и решимост да работим за постигане на Промяна в Живота ни. 

Нужно е просто да заявим искрено желание да се променим и точно с тази декларация започва процеса на Промяна в Живота ни. За да се осъществи тя в действителност обаче ще е нужно да я желаем с цялото си същество и да работим ежеминутно върху себе си.

 1. Откриване и осъзнаване на истинските причини за отключването на пр в Живота ни.

„Сваляне на всички маски”, които сме носили в Живота си. Дълбок анализ на нашето минало и настояще. Изваждане „наяве” на всички убеждения, с които сме израснали, които са „кодирани” в нашето съзнание. „Когато възникне проблем, трябва не да правим нещо, а да разберем нещо.” – д-р Реймънд Чарлз Баркър

 1. Приемане на факта, че пр е вече в Живота ни.

Каквото и да правим – факта си е факт и не може да бъде променен. Единственото, което ни остава е да променим отношението си към него чрез разкриване на „другото лице на паниката” и осъзнаване на уроците, на които е дошло да ни научи пр. „Приемете пр като приятел, който не се страхува да ви каже истината в очите, без значение колко ви боли от нея!” Петя Петрова

 1. Фокусиране върху това, което вече имаме, а не върху това, което ни липсва.

Учим се да благодарим и за най-дребното в Живота си. Благодарността е важно условие, за да променим своето емоционално състояние и нагласа.

 1. Осъзнаване, че нетърпението е само знак, че не сме готови за своята Промяна.

Години време е било нужно, за да стигнем дотук. Не можем да очакваме възстановяването да е за ден, два!!! Даваме си достатъчно време, за да „научим уроците” на пр и да осъществим желаната Промяна. Осъзнаваме, че по „пътя” ще грешим, но бързо ще разпознаваме грешките и ще се стараем да реагираме по „новия” начин.

 1. Осъзнаване, че силният момент е винаги настоящият, т.е. „освобождаване” от миналото и отказ да правим предположения за бъдещето. Прощаваме заради себе си, а не заради другите.

Мислейки за миналото и бъдещето не успяваме да живеем истински и достойно сега, а  не бива да забравяме, че нашето „сега” определя нашето „утре”.  Процесът на прошка е бавен и труден, но започва в момента, в който пожелаем да го направим. Едва тогава и само тогава Вселената ще се погрижи да намерим начин да го направим. „Освобождаването” от миналото идва, когато успеем да простим на хората, които считаме, че са виновни за случващото се с нас, а прошката идва с разбирането защо те са постъпили по този начин. „Прощавам ти за това, че не си бил такъв, какъвто аз съм искал да бъдеш. Прощавам ти и те освобождавам!” – Луиз Хей. Когато сме свободни от миналото ще е нужно да простим и на себе си, че сме допуснали да стигнем до тук. Да си простим за това, че сме се „самонаранили” безпощадно.

 1. Готовност да се обичаме, вярваме и отстояваме себе си отново така, както сме се обичали, когато сме били бебета – безусловно!

„Най-съществената част от изцелението и превръщането ми в цялостна личност е да приема всички свои аспекти. Повечето от проблемите ми идват от отхвърлянето на част от мен, от липсата на пълна и безусловна любов към себе си.” Луиз Хей. Приемане на убеждението, че „Аз заслужавам да бъда здрав и щастлив!”.

„Обещавам пред себе си от днес нататък всеки ден да правя по нещо за себе си и да обичам това, което правя и да правя това, което обичам!” Уейн Дайър.

 1. Готовност да поемем отговорност за мислите и думите, които изричаме в ежедневието си.

„Господството над мисленето дава власт над Живота!” Буда. Отказваме да се оплакваме от съдбата си и от пр. Спираме да казваме, че искаме Животът си обратно. Осъзнаваме, че точно начинът, по който сме живели досега ни е докарал до пр. Ако желаем да говорим за пр – то нека да е за нашето възстановяване и уроците, на които ни е научило. Преживяванията ни са просто външен израз на нашите нагласи, на нашето отношение към самите нас и към заобикалящата ни среда. Като за начало премахване от речника ни на думи като „проблем”, „трябва” и развиване на умението да отказваме, да използваме думичката „не”, т.е. на здравословния егоизъм. „Какъвто и да е проблемът, той се поражда от начина на мислене, а начинът на мислене може да се промени!” Луиз Хей

 1. Категоричен отказ да се борим и измъчваме, че не сме разбрани.

Не търсим съжалението, одобрението на близките и заобикалящите ни. Единственото, с което разполагаме и винаги ще разполагаме е самите себе си!

 1. Осъзнаване на съзидателната и изцелителна сила на вярата.

Няма нищо случайно в Живота ни и всичко, което ни се случва в крайна сметка се оказва за наше добро. Нужно е да вярваме в нещо – в себе си, в съдбата, във Вселената, в каквото и да е... „Защото вярата ще ви даде увереност да следвате сърцето си, дори когато ви изкарва извън отъпкания път.” Стив Джобс.

 1. Готовност да обичаме и уважаваме своето тяло.

Осъзнаваме, че това, с което се храним до голяма степен определя начина, по който се чувстваме, изглеждаме и живеем. Приемаме нуждата на нашето тяло да приема достатъчно количество вода и се ангажираме с нашето рожденно право да дишаме правилно! Готовност да поемем отговорността, че така както се отнасяме със своето тяло – така ще се отнася и то с нас. Тук също важи принципа – каквото посееш, това ще пожънеш и се отнася до храненето, съня, почивката, стимуланти като кафе, цигари, алкохол и захар!

        12. Намерете начин да "предадете нататък", т.е. да помогнете на някого в същото положение. Не е     казано, че трябва да сте напълно "излекувани":) - важното е споделите това, което сте научили във времето. Не се знае - за някой, някога и някъде вашите думи могат да бъдат най-точните и нужни за момента. Отдавайки своите знания и сила, самите вие ще стане по-силни.

       13. Всичко зависи от нас самите!!! Дори това да осъзнаем дали имаме нужда от помощ "отвън"... е отново наш съзнателен избор. А нали всъщност през цялото време става дума за това?! За нашите собствени избори....

Обичайте се! Аз ви обичам!!!

9 май 2012 г.

 
ОТКЪС ОТ КНИГАТА

iHerb.com

ПРЕПОРЪЧАНО

UDEMY
Sitewide-10usd160x600
AliExpress
11 Nov Big Sale Image Banner 190 x 240